Spring naar inhoud

Voorstelling: Erik De Bruyn (lijstduwer)

Erik De Bruyn was van 1979 tot april 2011 lid van de sp.a.  Mede-oprichter  (2005) en bezieler van sp.a-rood, de voormalige linkervleugel in de sp.a.  Was in 2007 kandidaat-voorzitter voor de sp.a tegen Caroline Gennez en haalde 33.6 procent van de stemmen. Haalde tijdens de verkiezingen van 2009  8.355 voorkeurstemmen op de sp.a lijst en in 2010 zelfs 21.300.

Erik De Bruyn is auteur van twee boeken waarin hij zijn visie op de actualiteit van het socialisme uiteenzet. In 2009 verscheen bij EPO  ‘Rooddruk voor een nieuw socialisme’. Hierin definieert hij de essentie van het socialisme als de strijd voor ‘economische democratie. Dit wil zeggen dat de samenleving de controle moet verwerven  over alle belangrijke economische beslissingen die het uitzicht van een maatschappij bepalen: hoe en wat produceren we? In welke sectoren willen we investeren? Anders blijft democratie een hol begrip. Economie, milieu en tewerkstelling mogen met andere woorden geen speelbal zijn van de beurs.

In 2011 verscheen bij Hautekiet ‘De terugkeer van de dwarsliggers’. In dit boek wordt de kwestie van het socialisme als radicaal-democratisch project verder uitgediept aan de hand van de actualiteit: de financiële crisis waarvan de rekening doorgeschoven wordt naar de overheid en dus uiteindelijk bij de werkende bevolking terechtkomt. Nieuwe fronten en vormen van strijd zoals de Arabische Lente  de Indignados en Occupy missen een politieke analyse en programma maar bezielen een belangrijk deel van de jeugd. Het socialisme bezit het programma en de historische ervaring maar appeleert niet noodzakelijk aan de jonge generatie. Een fusie van beide culturen van strijd dringt zich op. De sociale meerderheid (werknemers, kleine zelfstandigen, gepensioneerden, thuiswerkende  vrouwen en mannen,studenten…) is perfect in staat om zichzelf te besturen. Elites zijn overbodig en inefficiënt. Sterker nog, het in stand houden van de belangen van de economische elites brengt ons op wereldschaal op de rand van een ecologische catastrofe.

Op het vlak van de staatshervorming is Erik De Bruyn felle tegenstander van een verdere communautarisering en pleit hij ervoor dit begrip te herdefiniëren in de richting van radicale democratisering: de staat voor en door het volk, naar analogie van het project voor een ‘6e Republiek’ van Jean-Luc Mélenchon in Frankrijk.

In Antwerpen onderscheidde Erik De Bruyn zich sinds 2005 als prominent medewerker van de actiegroepen Ademloos en StRaten-Generaal, waarbij hij onder andere zijn professionele milieu-expertise inbracht (hij is milieuambtenaar bij de stad Antwerpen). Beide actiegroepen zijn voor hem een voorbeeld hoe de kennis en daadkracht van de sociale meerderheid gemobiliseerd kunnen worden tegen de gevestigde belangen  in. In 2010 speelde hij een voortrekkersrol in de organisatie van de solidariteit met de werknemers van Opel Antwerpen.

Contactgegevens:

Erik De Bruyn, erik@roodlinks.be

gsm:  0475 65 40 73

www.roodlinks.be / antwerpen.roodlinks.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: