Skip to content

Voorstelling – Geert Cool

Geert Cool is 35 jaar, woont in Antwerpen en is redacteur van socialisme.be en maandblad ‘De Linkse Socialist’. Geert is woordvoerder van de antiracistische campagne Blokbuster en sinds begin jaren 1990 actief bij LSP.

Het kapitalisme wordt vandaag gekenmerkt door een nooit geziene kloof tussen arm en rijk. Een kleine elite van superrijken houdt de touwtjes stevig in handen. Om eengemaakt verzet en protest tegen die dictatuur van de 1% te vermijden, wordt terug gevallen op oude methoden zoals ‘verdeel-en-heers’. Omdat het bij gebrek aan collectieve strijd tegen de top gemakkelijker is om naar beneden te schoppen, vinden racisme, seksisme, homofobie,… een zekere ingang. Om daartegen te strijden, mogen we ons niet beperken tot morele argumenten maar moeten we de voedingsbodem aanpakken en ons antiracisme koppelen aan een actieve strijd tegen dit systeem. Alles wat de 99% verdeelt, verzwakt ons!

Met Blokbuster hebben we doorheen de jaren tal van acties en campagnes gevoerd tegen extreemrechts. Zelf ben ik sinds 1993 bij Blokbuster actief, maar de antifascistische strijd is nog niet gestreden. Het is niet omdat Dewinter vandaag heel wat van zijn electorale pluimen heeft verloren, dat het gevaar is geweken. Als de electorale zeepbel van De Wever barst, is een terugkeer van het VB niet uitgesloten. Kijk maar naar Frankrijk waar dochter Le Pen is terug gekomen. Het gevaar van extreemrechts zien we ook in Griekenland met de fascistische bendes van Gouden Dageraad. In maart krijgen we de gelegenheid om ook tegen de lokale aanhangers van Gouden Dageraad te betogen, dan is er immers een nieuwe anti-NSV betoging in Antwerpen gericht tegen een haatoptocht van de studenten van het VB en co.

Als antifascist verschil ik grondig van mening met diegenen die hoopten dat een ‘aanvaardbare’ rechterzijde rond De Wever een sterk antwoord op het VB zou bieden. Dat kan tijdelijk een electoraal effect hebben. Maar de neoliberale en asociale boodschap van De Wever is er niet op gericht om de positie van de gewone werkende bevolking te verbeteren. Integendeel, met het Duitse model van lage lonen en superflexibiliteit wil de N-VA onze levensstandaard nog sneller ondermijnen. De partij zal ook geen einde maken aan verdeeldheid en vooroordelen. Met het binnenhalen van een hele reeks ex-VB’ers en andere carrièristen richt de partij zich vanuit de hangmatten van de gesubsidieerde postjes ook steeds meer tegen arme migranten.

Werkenden en uitkeringstrekkers moeten los van hun afkomst of huidskleur samen opkomen tegen een systeem waar de fundamentele breuklijn deze tussen arbeid en kapitaal is. Niet de werkloze kleurling met lastige tieners bedreigt onze toekomst, maar wel de kapitalist die hier sociale bloedbaden aanricht en alle gewone jongeren veroordeelt tot een ‘verloren generatie’. Het is in dit kader dat ik ook een voortrekkersrol speel in de campagne Tamil Solidariteit. In Antwerpen zijn er enkele honderden Tamils die de oorlog en onderdrukking in Sri Lanka zijn ontvlucht. We proberen hen te organiseren en te richten op gezamenlijke strijd met de arbeidersbeweging in ons land.

Linkse socialisten willen de arbeidersbeweging versterken. We doen dat op de werkvloer, doorheen syndicale strijd, maar ook door te bouwen aan een politiek verlengstuk. LSP pleit al jaren voor een nieuwe arbeiderspartij, een brede formatie waarin iedereen die zich tegen het neoliberale besparingsbeleid verzet een plaats kan vinden en waarmee we onze strijd kunnen versterken. Het is in dat kader dat we de beslissing van SP.a-Rood om de SP.a te laten voor wat ze is een belangrijke stap in de goede richting vonden en meteen hebben meegewerkt aan de opbouw van Rood!, een niet-monolithische beweging die verschillende linkse strekkingen en tradities verenigt. We hopen dat het versterken van Rood! kan leiden tot een ‘links front’ dat alle linkse krachten bijeenbrengt voor specifieke campagnes waaronder verkiezingen terwijl tegelijk de eigenheid van iedere strekking en/of traditie wordt gerespecteerd. Samen sterk!

De verkiezingen van 14 oktober moeten we aangrijpen om nu al te bouwen aan een socialistische oppositie tegen het besparingsbeleid dat na 14 oktober op alle niveau’s zal gevoerd worden en dat zal leiden tot het verder ondermijnen van onze levensstandaard en daarmee gepaard gaand een toename van allerhande sociale problemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: