Skip to content

Voorstelling: Ivo Janssen (lijsttrekker)

Ivo Janssen woont in het noordelijkste en groenste district van Antwerpen (Berendrecht – Zandvliet – Lilo) en werkt bij BASF Antwerpen. Daar is hij woordvoerder voor ABVV.

Zijn eerste sociaal engagement was binnen VVKSM (de scouts) als nationaal verantwoordelijke voor de jongste leeftijdsgroep. Hij stond in 1984 mee aan de wieg bij de oprichting van een netwerk van kinder- en jeugdwerkingen in ‘achtergestelde’ buurten in Antwerpen (Emancipatorisch vormingswerk met kinderen) en coördineerde de werking ’t Dokske in Merksem.

Als vakbondsafgevaardigde zit hij in het Algemeen Bestuur van de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland (AC) en werkt hij mee aan de vorming voor vakbondsafgevaardigden van de AC. Hij neemt zoveel mogelijk actief deel aan de activiteiten van Occupy Antwerpen. Een groep van geëngageerde en sociaal bewogen mensen met verschillende achtergrond die, in navolging van het wereldwijde protest, op straat komen om gedurig mensen te sensibiliseren en vreedzaam te protesteren tegen  onrechtvaardigheid en uitbuiting van de gewone mens.  Hierdoor heeft hij een actuele kijk op allerlei sociale thema’s die leven zowel binnen als buiten de stad.

Ivo wenst zich politiek te engageren omdat hij, samen met velen, moet constateren dat het huidige neoliberale politieke systeem heeft geleid tot een falen van het financieel en economisch systeem. Blijkbaar zijn de huidige bestuurspartijen in België verkrampt en weten zij geen oplossingen te bieden. Zij aanvaarden dat armoede ook in een welvarend land als België – Antwerpen incluis – toeneemt.

Ivo Janssen wenst niet mee te gaan in dit negativisme. Hij is ervan overtuigd dat deze neerwaarste spiraal van afnemende welvaart voor de werkende klasse en minstbedeelden kan gekeerd worden door meer participatie van de burger. Mensen uit alle lagen van de bevolking zijn méér dan namen in een bevolkingsregister maar zijn dé ervaringsdeskundigen bij uitstek die meer bij beleidsbeslissingen moeten betrokken worden. Dit is het herinvoeren van de basisdemocratie. De diversiteit van mensen in een grootstad is een rijkdom en moet gebruikt worden om de stad leefbaarder te maken, ze mag niet beschouwd worden als een probleem.

Daarnaast komt Ivo op voor ieders recht op een kwaliteitsvolle woning, goed onderwijs en een leuke en gezonde buurt; ook voor mensen met een laag en gemiddeld inkomen. De huidige discussies rond de Oosterweelverbinding moeten gevoerd worden onder de noemer ‘gezondheid’ in plaats van ‘mobiliteit’. Rond mobiliteit en stadsvernieuwing moet men betaalbare maatregelen nemen die het verkeer in de binnenstad drastisch doen afnemen – onder meer op basis van een uitbreiding van het openbaar vervoer – en meer openbare ruimten creëren zonder afbreuk te doen aan het comfort van wie in de stad woont of werkt.

Een dergelijk programma van investeringen in “sociale werven” vereist een heroriëntatie van de bestaande middelen. Enerzijds door af te stappen van de citymarketing van de stad en tegelijkertijd kunnen bijkomende financiële gevonden worden door o.a. het stopzetten van de afbetaling van de historische Antwerpse stadsschuld gecombineerd met het opleggen van een ‘moratorium’ op de betaling van intresten op de stadsschuld.

Contactgegevens:

Ivo Janssen, ivo.janssen2@telenet.be

gsm: 0486 93 15 98

www.roodlinks.be / antwerpen.roodlinks.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: