Skip to content

Voorstelling: Jarmo Van Regemorter

Jarmo Van Regemorter is 25 jaar oud, woont in Deurne-Noord, en werkt als leraar Engels en Nederlands in het Antwerps gemeenschapsonderwijs.

Jarmo werd in 2005 lid van de Linkse Socialistische Partij (LSP) en staat sindsdien in Antwerpen bekend als een politieke activist. Tijdens zijn studententijd was hij voorzitter van de Actief Linkse Studenten (ALS – de studentenorganisatie van de LSP) in Antwerpen. In die hoedanigheid speelde hij gedurende die jaren een cruciale rol in het leiden van studentenprotesten tegen – onder andere – de besparingen in het hoger onderwijs.

Zo organiseerde hij in maart 2006 als voorzitter van de ALS en in samenwerking met andere organisaties een betoging in Antwerpen tegen het ‘plan Vandenbroucke’ in het hoger onderwijs. Deze betoging trok meer dan 1.000 deelnemers. Toenmalig Vlaams minister van onderwijs, Frank Vandenbroucke (sp.a) kwam met een plan dat een hoger onderwijs op twee snelheden in de hand werkt – o.a. via de outputfinanciering – en de middelen voor het hoger onderwijs doet afnemen door een concurrentiestrijd tussen de Vlaamse universiteiten te organiseren. Dit plan is intussen in een financieringsdecreet gegoten, maar de protesten in Antwerpen, Brussel en Gent zorgden wel voor verschillende bijsturingen. Jarmo was ook mede-organisator van de anti-NSV (NSV – Nationalistische Studenten Vereniging) betogingen van 2007 en 2010 die respectievelijk 700 en 800 demonstranten telden.

Sindsdien was Jarmo ook betrokken bij verschillende campagnes die betrekking hebben op de strijd tegen het neoliberale besparings- en privatiseringsbeleid.  Zo nam hij op 31 mei 2011 het initiatief voor een protestactie aan de Antwerpse gemeenteraad tegen de uit de pan swingende energieprijzen als gevolg van de doorrekening van de subsidies voor zonnepanelen aan de consumenten. Met de slogan ‘energie in publieke handen’ maakten de actievoerders duidelijk dat de liberalisering van de energiemarkt mislukt is en dat de energiesector onder de democratische controle en beheer van de bevolking moet geplaatst worden. Als initiatiefnemer van ‘Antwerpenaars tegen de besparingen bij De Lijn’ springt hij vandaag in bres voor investeringen in degelijk én gratis openbaar vervoer.  Jarmo was de voorbije jaren ook nooit weg te denken van alle mogelijke syndicale acties: de strijd tegen de sluiting van Bekaert Hemiksem en Opel Antwerpen, de betoging in Antwerpen voor meer koopkracht op 9 juni 2008, de strijd tegen de afdanking van vakbondsafgevaardigden bij de BRC-raffinaderij in de Antwerpse haven,…  De LSP-kandidaat was steeds van de partij om zijn solidariteit te betuigen.

Als leraar in het middelbaar onderwijs kan Jarmo honderduit vertellen over de problemen waarmee leerkrachten in Antwerpen geconfronteerd worden. Het gebrek aan (degelijke) infrastructuur, de te grote klassen, het tekort aan middelen, …  Extra financiële impulsen voor het Antwerpse onderwijs is een belangrijk strijdpunt voor deze activist tijdens de verkiezingscampagne.

Maar ook op tewerkstelling zal Jarmo inzetten, gezien de hoge werkloosheidsgraad – 15,2%, en 25% onder jongeren – in Antwerpen. De Stad Antwerpen dient het voorbeeld te geven door statutaire aanwervingen – kortom, het omkeren van de trend om in te zetten op contractuele en interimjobs – en met de invoering van de 4-dagenweek met bijkomende aanwervingen en behoud van inkomen; de 32-uren werkweek dus. Een maatregel als dusdanig kan inspirerend werken voor andere (privé-)sectoren en is tevens de énige fundamentele oplossing voor de structureel hoge werkloosheid in Antwerpen en elders.

Het ‘onverwijld’ uitvoeren van een programma dat tegemoet komt aan deze en andere sociale noden in de Antwerpse metropool is voor Jarmo van groot belang.  Een dergelijk programma van investeringen in “sociale werven” vereist een heroriëntatie van de bestaande middelen – weg van de citymarketing.  Daarnaast is het nodig dat de afbetaling van de Antwerpse stadsschuld gestopt wordt, dat het gemeentefonds aangedikt wordt met extra middelen en dat het stadsbestuur (fiscale) maatregelen neemt die herverdelend werken.  Er is immers meer dan genoeg geld aanwezig in onze stad: kijk maar naar de miljarden waar de diamantfraudeurs en de haven- en chemiebazen op zitten.

De stad beschikt dus wel degelijk over hefbomen om een politiek ten dienste van álle Antwerpenaren te voeren, in plaats van het huidige dienstbetoon aan projectmakelaars en de aandeelhouders van banken en grote bedrijven.  Maar geen strijd is gestreden vooraleer de controle over de sleutelsectoren in de economie uit handen genomen wordt van een handvol kapitalisten.  Voor Jarmo gaat een concrete socialistische gemeentepolitiek hand in hand met het opkomen voor een socialistische samenleving waar de werkenden en hun gezinnen democratisch en op een geplande manier kunnen beslissen over de organisatie van een economie ten dienste van de behoeften van de meerderheid, als alternatief op het kapitalisme waar de belangen van de ‘1%’ centraal staan.

Contactgegevens:

Jarmo Van Regemorter, jarmo.vr@gmail.com
gsm: 0498 14 42 58

www.socialisme.be (website van de Linkse Socialistische Partij)

www.roodlinks.be / antwerpen.roodlinks.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: