Skip to content

Voorstelling: Peter Cauwenberghs

 

Beste,

Als bewoner van de planeet Aarde kwam ik bij toeval terecht op het continent dat Europa heet.

Een ongelooflijke toevalstreffer.

Vandaag een continent dat doordrongen is van neoliberaal denken en handelen, met waarden zoals winstmaximalisatie met als gevolgen: uitbuiting van mensen, grondstoffen en middelen, jacht op bonussen, cumuls en invloed, met de daarbij horende graaicultuur met in de hoofdrollen aandeelhouders, bedrijfscommissarissen en toezichthouders van banken, pensioenfondsen, woningcoöperaties en – jawel – ook van ziekenfondsen.

Verder nog een prima georganiseerd consumptie- en verspillingspatroon dat, buiten de VS om, nergens ter wereld haar gelijke kent.

Voeg daarbij nog een “snuifje” xenofobie, racisme en uitsluiting, plus een dosis georganiseerde individualisering met vérstrekkende onverschilligheid als beoogd resultaat (divide et impera!) en het beeld is, op enkele details na, volledig.

Dit alles binnen de legitimiteit van een geïnstitutionaliseerde schijndemocratie die bang is van haar eigen basis………….

 

Jammer van het plaatje maar ik was er niét de bedenker van…………

 

Neoliberale normen en waarden worden, financieel althans, rijkelijk(-er) beloond. De keerzijde, de tol zeg maar, is grootschalige verarming van mens en milieu. Maar die keerzijde wordt mij door de aanhangers van die ‘harde’ normen en waarden nooit voorgehouden. Integendeel.
Daardoor staan ándere waarden, deze met betrekking tot kwaliteitsvol denken en handelen voor, door en vanwege mens en milieu, in het beste geval zwaar onder druk óf zijn ze al lang verdrongen tot onderaan of ergens buiten de marges van ons bestaan. Immers: solidair denken en handelen inzake individuele en collectieve gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, loyaliteit, dienstbaarheid, betrouwbaarheid, zorgzaamheid, moed, bescheidenheid, creativiteit, onthechtheid, toewijding,…… het zijn allemaal normen en waarden waar geen winstmarges op zitten dewelke in aanmerking kunnen komen voor winstmaximalisatie, uitbuiting, bonussen, cumuls, invloed of graaien.

 

Voor een stad als Antwerpen heeft dit zware repercussies. Om er maar één te noemen: 1 op 4 kinderen wordt in Antwerpen in armoede geboren. M.a.w.: in de moederschoot is het geweld reeds begonnen: de strijd voor overleven i.p.v. leven. Maar “we” hebben wel een museum-aan-de-stroom en “we” krijgen straks – als we nu niet uitkijken – geen 18 maar wel 19 autobaanvakken in Merksem, ter hoogte van “ons” Sportpaleis……..

 

Aan u en mij de keuze.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: