Skip to content

Voorstelling: Peter Veltmans

Peter Veltmans woont in Antwerpen-Noord ofwel ‘den 2060’. Peter werd op 15-jarige leeftijd politiek actief als militant van de Socialistische Jonge Wacht (SJW). In die hoedanigheid gaf hij mee vorm aan verschillende grote bewegingen. In het oog springen daarbij de anti-rakettencampagne Weg die bommen, werk verdomme! en de Jongerenmars voor Werk. In het kader van die jongerenmars ontpopte hij zich tot een van de drijvende krachten van het Antwerps Komitee Tegen Jeugdwerkloosheid. Tijdens zijn legerdienst schreef hij meerdere bijdragen voor het anti-militaristisch blad van de SJW: In Verzet – tegen ’t Leger van ’t Kapitaal; blad dat hij ook zelf (clandestien) hielp verspreiden onder de arbeiders in uniform.

Na zijn legerdienst werkte Peter enkele jaren als interimarbeider, onder meer in de scheepsherstelling en in de scheikundesector. Hij ondervond zo aan den lijve wat precaire arbeid precies betekent. In die periode werd hij ook lid van de Socialistische Arbeiderspartij (SAP). Vervolgens begon Peter te werken voor de stad Antwerpen, waar hij al snel ook syndicaal actief werd, meer bepaald bij de socialistische overheidsvakbond ACOD.

In die tijd (midden jaren ’80) werd het personeel van de stad Antwerpen geconfronteerd met ingrijpende besparingsmaatregelen – het zogenaamde saneringsplan. Als vakbondsmilitant stond Peter mee vooraan  in het verzet tegen dit plan. Het is toen ook dat hij begon met het grondig bestuderen van de onrechtvaardige begrotings- en schuldenproblematiek van Antwerpen, die het geld steevast haalt waar het niet te vinden is, namelijk bij de gewone werkende mensen. Daarover publiceerde hij meerdere artikels (onder andere in de krant De Morgen), alsook – samen met anderen – de brochure ’t Is ons schuld niet!.

In het begin van de jaren ’90 veranderde Peter van werkgever. Hij werd benoemd tot ambtenaar bij het federale ministerie van Financiën. Ook daar bleef hij syndicaal actief bij de ACOD, wat uiteindelijk zou leiden tot een syndicale vrijstelling (die tot op de dag van vandaag duurt).

In 1993 lag Peter mee aan de basis van de Beweging voor Sociale Beweging (BSV). Doel was ook toen al te komen tot een links alternatief voor de gevestigde politiek. De inspanningen van de BSV werden bekroond met een overwinning in de gemeenteraadsverkiezingen: de BSV behaalde – via een kartellijst met Agalev – drie verkozenen. De vraag die toen onmiddellijk rees, was of deze verkozenen zich zouden scharen achter de pas gevormde monstercoalitie, dan wel of zij constructief oppositie zouden voeren. Over deze vraag was de BSV verdeeld. Uiteindelijk bleek een scheuring onafwendbaar. Peter stond daarbij aan de kant van diegenen die wilden kiezen voor constructieve oppositie.

Ondertussen werd Peter opgenomen in de nationale leiding van de Socialistische Arbeiderspartij (SAP), waar hij verantwoordelijk werd voor de vorming van de militanten. Mede onder zijn impuls werden talrijke vormingsavonden georganiseerd. We citeren onder meer: Marxisme en Wetenschap (met Erik De Bruyn als spreker) en Leven en Werk van Karl Marx en Friedrich Engels (met Peter zelf als inleider). Tussendoor verzorgde hij voor het Masereelfonds ook een aantal lezingen over Levellers en Diggers – het vroege proletariaat in de Engelse Revolutie van de 17de eeuw.

Als kandidaat op de lijst van Rood! wil Peter zich vooral blijven inzetten voor een veel rechtvaardiger begrotingsbeleid, waardoor de stad het geld eindelijk kan halen waar het zit, zodat er  middelen kunnen worden vrijgemaakt voor de werkelijke noden van de grote meerderheid der bevolking. Meer concreet komt Peter op voor het bevriezen van de afbetaling van de Antwerpse stadsschuld. Met dat uitgespaarde geld zal er een begin gemaakt kunnen worden met het bouwen van meer broodnodige, betaalbare woningen en extra scholen en met een verantwoorde oplossing van het mobiliteitsprobleem.

Contactgegevens:

Peter Veltmans, peter.veltmans@skynet.be
gsm: 0486 44 76 26

www.sap-rood.be (website van de Socialistische Arbeiderspartij)

www.roodlinks.be / antwerpen.roodlinks.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: